ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ


Αγαπητοί γονείς
Ήδη από  τις 23/4/2020 έχουμε θέσει υπόψη της διεύθυνσης του σχολείου μας τους προβληματισμούς μας για την  ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. Την ημέρα επανόδου των παιδιών μας στις σχολικές αίθουσες.
     Έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι οι αίθουσές μας δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο χώρο με βάση τον αριθμό των μαθητών που φιλοξενούν. Πόσο μάλιστα τώρα που οι συνθήκες επιβάλλουν συγκεκριμένη απόσταση 1,5μ.. Σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει πρόβλημα ακόμη και για τον μισό αριθμό μαθητών που ορίζει το Υπουργείο.
      Το κτίριο διαθέτει έναν ιδιαίτερο μηχανισμό ανανέωσης και ανακύκλωσης του αέρα εντός των κλειστών χώρων. Έχει γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και είναι συμβατός αυτός ο τρόπος με τις οδηγίες περί φυσικού αερισμού οπως αυτός προβλέπεται;
       Έχουμε αναφέρει οτι το κτίριο είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο και ασφυκτιά από την υπερπληθώρα των μαθητών (μιλάμε για 3 συστεγαζόμενα σχολεία και φιλοξενούμενα εργαστήρια). Σε μια τέτοια συγκυρία θα μπορούσε πιθανά να αποτελέσει υγειονομική βόμβα;
         Έχουμε επανειλημμένα διαπιστώσει ότι η καθαριότητα που παρέχεται από την ιδιοκτήτρια του κτιρίου εταιρεία είναι πλημμελής. Με ποιό τρόπο  θα αναγκαστεί η εταιρεία να πειθαρχήσει στα νέα δεδομένα προς όφελος της υγείας των παιδιών επωμιζόμενη το ανάλογο κόστος;
Θα υπάρξει καλυψη απολυμαντικών και προστατευτικού υλικού για όλους τους μαθητές; Το Υπουργείο δηλώνει ότι έχει δοθεί οικονομική ενίσχυση στους Δήμους για το σκοπό αυτό.
     Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπουργού δεν θα λειτουργήσουν τα κυλικεία των σχολείων. Εμείς από το προηγούμενο διάστημα είχαμε διαπιστώσει σοβαρές παραλείψεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, από την εταιρεία σίτισης και είχαμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Τι πρόκειται να γίνει τώρα με την σίτιση των παιδιών σε περίπτωση βέβαια που θα ακολουθηθεί το ίδιο διευρημένο ωράριο;
     Τα μαθήματα των ειδικοτήτων όπως χορός και θέατρο στα όποια μετέχουν τα παιδιά μας παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες στον τρόπο διδασκαλίας. Θα πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές με βάση τα νέα δεδομένα (ιδιαίτερη απολύμανση του χώρου, εκτεθειμένα μέρη του σώματος, σωματική επαφή μεταξύ των μαθητών & άλλα).
      Από την αρχή της χρονιάς έχουμε αναλωθεί με την διεκδίκηση της δωρεάν και χωρίς περιορισμούς μετακίνησης όλων των μαθητών του σχολείου μας και ενώ θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός που θα δικαίωνε επιτέλους το αίτημα μας, λόγω του αποκλεισμού και της αναστολής των δημόσιων δραστηριοτήτων έχει αναβληθεί. Σε αυτή όμως την φάση που βρισκόμαστε υπάρχει έντονος και εύλογος προβληματισμός. Τι θα γίνει με τους μαθητές που αναγκάζονται σε τέτοιες συνθήκες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς; Πέραν των ζητημάτων που ανακύπτουν για την ασφάλεια και προστασία της υγείας τους προκύπτουν και λειτουργικά ζητήματα, στα οχήματα των μέσων μαζικής μεταφοράς ο αριθμός των επιβατών δεν θα πρέπει να υπερβαίνει συγκεκριμένο αριθμό, οπότε οι μαθητές θα πρέπει να επιβιβαστούν σε επόμενο ή μεθεπόμενο και να καθυστερήσουν στην μετάβαση τους στο σχολείο. Θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη μέριμνα; Υπάρχουν σκέψεις διαχείρισης της κατάστασης ώστε τα πούλμαν να δέχονται και παιδιά που δεν είναι ενταγμένα σε αυτά προκειμένου να τα διευκολύνουν; Με βάση τις εξαγγελίες για τη περιτροπής διδασκαλία και των διαχωρισμό των τμημάτων στα δύο πιθανόν να μεταφέρεται μικρότερος αριθμός μαθητών σε κάθε όχημα κάτι που δεν μπορούμε να το πούμε με σιγουριά θα πρέπει όμως να συνυπολογιστεί. Αυτό όμως που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο  για τους μαθητές που θα μετακινούνται με πούλμαν είναι να πληρούνται τόσο τα πάγια μέτρα ασφάλειας όσο και τα νέα μέτρα και οι προϋποθέσεις λόγω του ιού, (η τήρηση των αποστάσεων, η καθαριότητα του οχήματος, αλλά και εάν ο οδηγός λαμβάνει όλα τα μέτρα προφύλαξης και προσωπικής υγιεινής).
      Συμφωνούμε απόλυτα με τη άποψη της υπούργου οτι τα παιδιά πρέπει να γυρίσουν στο φυσικό τους περιβάλλον το ταχύτερο δυνατόν διότι η απομάκρυνσή τους από το σχολείο σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες επιδρά αρνητικά τόσο στον πνευματικό και ψυχικό τους κόσμο όσο και στην κοινωνικοποίησή τους. Είναι απαραίτητο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εκπαιδευτική διαδικασία, με τον ουσιαστικότερο τρόπο, με την φυσική παρουσία μαθητών και καθηγητών στην αίθουσα.
Αναρωτιόμαστε βέβαια αν αυτό το δεκαήμερο συμπυκνωμένων μαθημάτων θα έχουν το αναμενόμενο όφελος λαμβάνοντας υπόψη μας τους προαναφερόμενους προβληματισμούς.
      Θεωρούμε ότι αποτελεί πλέον αναγκαιότητα είτε ανοίξουν τώρα τα σχολεία είτε τον Σεπτέμβρη και με χαρακτήρα μονιμότητας και όχι ευκαιριακά να παρέχονται στα σχολεία όλα τα μέσα καθαριότητας, απολύμανσης και προστασίας καθώς και να προσληφθεί μόνιμο και επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα, νοσηλευτικό προσωπικό για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, σχολικοί ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί.
      Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η επιστροφή των μαθητών στις αίθουσες θα πρέπει να γίνει ομαλά μιας και το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν περίοδος διακοπών αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητα τους. Χρειάζεται να στηριχθούν ολόπλευρα γιατί πολλοί μαθητές βλέπουν να αλλάζει η ζωή τους καθώς και της οικογένειάς τους από μη αναμενόμενες για αυτούς συνέπειες της πανδημίας (απώλεια ή φόβος απώλειας αγαπημένου προσώπου, ανεργία, μείωση εισοδήματος).
Θεωρούμε απαραίτητο η σχολική κοινότητα να μεριμνήσει ώστε να αποφευχθούν παράγοντες που θα προκαλέσουν άγχος στους ήδη επιβαρυμένους μαθητές.
      Ζητούμε τόσο από την διεύθυνση του σχολείου, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω και να προχωρήσουν σε επαναλειτουργία του σχολείου εφόσον πληρούνται στο ακέραιο οι προϋποθέσεις που αφορούν στην ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας αλλά και των οικογενειών μας.
Τα αιτήματα αυτά θα κοινοποιηθούν στην Δευτευροβάθμια, στον Δήμο Περιστερίου, στην Περιφέρεια και στην ΚΤΥΠ

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΜΕ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 23/4 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ !