ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΕΓΜΚΣ (30/1/2021) ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΓΜΚΣ

 


Αγαπητοί γονείς,

 

Εχθές το βράδυ, Σάββατο 30/1/21, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Πανελλήνιας Ένωσης γονέων και κηδεμόνων μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια πραγματικά γόνιμη συζήτηση με εξαιρετική διάχυση εμπειρίας και απόψεων από όλα τα σχολεία της επικράτειας. Υπήρξε ομοφωνία στη διαπίστωση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα σχολεία αλλά και στην απαίτηση να βρεθούν λύσεις, προκειμένου να σταματήσει η υποβάθμισή τους μέσω της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής τους. Κοινή επιδίωξη για όλους τους συμμετέχοντες είναι να δοθεί στην τέχνη η θέση που της αξίζει σε κοινωνία και εκπαίδευση και να σταματήσουν να υποβαθμίζονται οι επιλογές των παιδιών μας και να ματαιώνονται τα όνειρά τους.

 

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκε η περαιτέρω επιδείνωση των χρόνιων προβλημάτων των σχολείων μας στη διάρκεια της πανδημίας. Η επιλογή από την πλευρά του Υπουργείου της τηλεκπαίδευσης, ως αναγκαίας και μοναδικής λύσης, δεν υποστηρίχθηκε αφού δεν υπήρξε καμία πρόνοια τόσο για τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού περιβάλλοντος κατάλληλου για τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο και για την προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού.  Η έλλειψη κατάλληλου εξοπλισμού κατέστησε αδύνατη τη συμμετοχή όλων των μαθητών, εντείνοντας έτσι τις κοινωνικές ανισότητες. Ενώ για όσα παιδιά είχαν τη δυνατότητα σύνδεσης, ακόμα και από ένα τηλέφωνο, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι ραδιοφωνικές εκπομπές που παρακολούθησαν μπορούν να θεωρηθούν ένα κανονικό μάθημα που παράγει τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Παράλληλα, τα παιδιά βρίσκονται σε κατ’ οίκον εγκλεισμό εδώ και τρεις μήνες με ανυπολόγιστες συνέπειες στο σώμα και την ψυχή τους, συνέπειες που υπερβαίνουν τα υγειονομικά όρια. Το Υπουργείο Παιδείας  αποστέλλοντας σειρά από εγκυκλίους επιχείρησε να νομιμοποιήσει αυτή την μορφή επικοινωνίας, και όχι εκπαίδευσης, επιβάλλοντας τηλεδιαγωνίσματα, βαθμολογίες και απουσίες. Όλοι καταλάβαμε ότι μοναδικός στόχος ήταν να παρουσιασθεί μια πλασματική εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς.

 

Στην ίδια κατεύθυνση συνεχίζει, με κλειστές όλες τις εκπαιδευτικές δομές, μια άνευ προηγουμένου παραγωγή νομοθετημάτων που αλλάζουν τον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας. Όλοι αναρωτιόμαστε, γιατί, τώρα σε αυτές τις συνθήκες και με κλειστά σχολεία, πρέπει:

  να γίνουν όλες αυτές οι σαρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα και να τεθούν από φέτος σε ισχύ; 

  να γίνουν όλα με αυτή την βιάση, όταν μάλιστα η πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας αντιτίθεται και προβάλλει ουσιαστικά επιχειρήματα;

  όταν όλοι μας αγωνιούμε για την υγεία μας και την οικονομική μας κατάσταση, πρέπει να ενταθεί και η αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας;

 

Οι παραπάνω διαπιστώσεις ήταν κοινές από όλους, όπως ομόφωνη ήταν και η πρόθεση για κοινή συλλογική απάντηση. Εκείνο που επιδιώκουμε είναι το άνοιγμα των σχολείων με όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, με ασφάλεια χωρίς κενά και ελλείψεις στον εκπαιδευτικό τομέα, με πρόληψη αλλά και ουσιαστική αντιμετώπιση του υγειονομικού προβλήματος. 

 

Επιμένουμε σε ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, γιατί η ψυχική υγεία των παιδιών μας είναι τόσο σημαντική, όσο και η σωματική τους υγεία.

 

Δυστυχώς, με την απόφαση για την επαναλειτουργία των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά ότι τα παιδιά μας αντιμετωπίστηκαν, όχι όπως πολλοί μη γνωρίζοντες εικάζουν ως ελίτ, αλλά ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Για τα μουσικά και καλλιτεχνικά γυμνάσια δεν έχει ληφθεί ουδεμία μέριμνα, κανείς δεν σκέφτηκε τις ιδιαιτερότητες των σχολείων μας ακόμα και τώρα σε αυτό το καθολικό άνοιγμα των γυμνασίων ακόμα και με αυτές τις κατώτερες των περιστάσεων προδιαγραφές. Η εύκολη λύση ήταν η παράταση της αναστολής λειτουργίας τους.

 

Σας ενημερώνουμε ότι θα εκδοθεί ΔΤ, το οποίο θα προσυπογράφεται από όλους τους συλλόγους και θα σταλεί στο υπουργείο Παιδείας και σε κάθε αρμόδια αρχή. Ακόμη, θα προχωρήσουμε σε δράσεις που θα ανακοινωθούν και θα συμπαρασταθούμε στις δράσεις που τα παιδιά μας μέσα από τις δικές τους διαδικασίες θα επιλέξουν. 

 

Θα σας ενημερώσουμε για κάθε εξέλιξη.

 

ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 

 

 

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΜΟΥΣΙΚΩΝ & ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

www.mousikart.gr

31/1/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σχεδόν τρεις μήνες μετά το κλείσιμο των σχολείων. Τα παιδιά μας (όσα έχουν την δυνατότητα)  στέκονται μπροστά από μία οθόνη αντιμετωπίζοντας διαρκώς δυσκολίες στην επικοινωνία τους με τους εκπαιδευτικούς, στερούμενα την διάδραση, την ουσιαστική εκπαίδευση, την κοινωνική συναναστροφή. Κι έρχεται η ώρα να επιστρέψουν στον φυσικό τους χώρο. Έτσι τους είχε ανακοινωθεί.

Όπως αποδείχθηκε εντελώς απρόσμενα, γονείς και μαθητές δεν λογάριασαν καλά. Γιατί η κυβέρνηση με εξαιρετικά επείγον έγγραφό της το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου του 2021 με Θέμα «Διευκρινίσεις για την επαναλειτουργία σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Αριθ. Πρωτ.: 10939/ΓΔ4 ) γνωστοποιεί πως «συνεχίζεται η αναστολή της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας» όχι μόνο στα Λύκεια γενικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης τα οποία βρίσκονται σε περιοχές αυξημένου κινδύνου επιπέδου Β΄ αλλά και στα Γυμνάσια με λυκειακές τάξεις! Στο ίδιο έγγραφο «συνιστάται η αναπροσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων, στις περιπτώσεις εκείνες που εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν το ωράριό τους σε Γυμνάσια και Λύκεια, συγχρόνως» με προτεραιότητα το πρόγραμμα των Λυκείων. Ξεκάθαρη παραδοχή πως θα προκύψουν εκπαιδευτικά κενά σε σχολικές μονάδες. Κι έτσι τα παιδιά των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων που βρίσκονται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου έβγαλαν τα βιβλία από τις τσάντες. Τηλεκπαίδευση. Κι έπειτα θα κληθούν να εξεταστούν με ίσους όρους με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους, με Τράπεζα Θεμάτων, με αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μέχρι πότε θα μας προκαλείτε; Μέχρι πότε θα μένουν τα παιδιά μας μακριά από τα σχολεία τους γιατί δεν είστε διατεθειμένοι να πάρετε μέτρα για την ασφαλή επιστροφή τους; Μέχρι πότε θα αντιμετωπίζετε την ανθρώπινη ζωή και την παιδεία με οικονομικό αντίβαρο; Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος! Είναι κοινωνικό κεφάλαιο. Και σας αξιολογεί!!


 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ !