ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το έγγραφο που δόθηκε εκτυπωμένο σήμερα 21/10/2019 στα παιδιά προκειμένου να υπογραφεί από τους γονείς και να επιστραφεί στο προεδρείο των τμημάτων.

Αξιότιμοι κύριοι
Θέλουμε με αυτή την επιστολή μας να σας εκθέσουμε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Περιστερίου. Είμαστε εργαζόμενοι γονείς των εκατό περίπου παιδιών του Σχολείου που έχουν φέτος αποκλειστεί από το δικαίωμα της δημόσιας και ασφαλούς μεταφοράς.
Όπως θα γνωρίζετε, η Πολιτεία είχε στο παρελθόν προβλέψει τη δημόσια μεταφορά  όλων των μαθητών των Καλλιτεχνικών και Μουσικών Σχολείων λόγω του ότι είναι διαδημοτικά. Δυστυχώς πέρυσι, ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αιφνιδιαστήκαμε δυσάρεστα, αφού η Κυβέρνηση αποφάσισε με την υπ’ αριθμ.  50025/26- 9-2018 ΚΥΑ να θέσει χιλιομετρικά όρια και να στερήσει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης από το 1/3 μαθητών. Όρισε δηλαδή, ότι ένας μαθητής γυμνασίου που διαμένει σε απόσταση μικρότερη των 3χλμ ή των 5 χλμ αν φοιτά στο Λύκειο, δεν θα μπορεί πια να εντάσσεται στο πρόγραμμα μεταφορών.
Μαθητές και γονείς θέσαμε με κάθε δυνατό τρόπο υπόψη της Πολιτείας το πρόβλημα που μας δημιουργεί αυτή η απόφαση και πετύχαμε την αναστολή της για την περσινή χρονιά αλλά όχι και την κατάργησή της. Στο αποτέλεσμα αυτό βοήθησε αποφασιστικά η έμπρακτη υποστήριξη της Περιφέρειας, η οποία με σχεδόν ομόφωνη απόφασή της στήριξε το δίκαιο αίτημά μας.
Σήμερα, όμως βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα. Θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τις συνέπειες που δημιουργεί η απόφαση αυτή στην οικογενειακή μας ζωή και να σας ζητήσουμε να μας ακούσετε ανθρώπινα με την ιδιότητά σας ως γονείς και να δράσετε ανάλογα από τη θέση την οποία κατέχετε.
Σας θυμίζουμε ότι οι μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου παρακολουθούν διευρυμένο πρόγραμμα σπουδών καθημερινής διάρκειας οκτώ ωρών (08-15:00), γεγονός που προκαλεί πρόσθετη κούραση, την οποία όμως τα παιδιά αντιπαρέρχονται από την ικανοποίηση που λαμβάνουν από ένα Σχολείο που καλλιεργεί τις ιδιαίτερες επιλογές τους.
Δυστυχώς όμως, τα παιδιά μας είναι αναγκασμένα να πηγαίνουν και να έρχονται στο σχολείο είτε με τα πόδια είτε με ΜΜΜ (συχνά περισσότερα του ενός), με αποτέλεσμα να δαπανούν και άλλες ώρες μετακινούμενα και τελικά να  γυρίσουν αργά και κατάκοπα στο σπίτι, προκειμένου να μελετήσουν για την επόμενη. Στην μετακίνηση αυτή είναι αναγκασμένα να κουβαλούν ένα βάρος μεγαλύτερο των δέκα κιλών (τη σχολική τσάντα και τα υλικά που χρειάζονται για τις κατευθύνσεις τους). Καταλαβαίνετε ότι τόσο η ασφάλεια όσο και η υγεία τους απειλούνται σοβαρά.
Θα πρέπει επίσης να σας θυμίσουμε τη θέση που βρίσκεται το σχολείο, δηλαδή τη βιομηχανική Μπουρναζίου. Το σχολείο βρίσκεται σε παράλληλο της Λ. Κωνσταντινουπόλεως, μιας λεωφόρου με τεράστια κίνηση, χωρίς επαρκείς διαβάσεις πεζών και με ελάχιστους φωτεινούς σηματοδότες. Στο χώρο πέριξ του σχολείου στεγάζονται πολλές βιοτεχνίες, συνεργεία κ.α και υπάρχει διαρκής διέλευση μεγάλων οχημάτων,  με ελλειπή σήμανση για την  ύπαρξη του σχολείου. Το πεζοδρόμιο είναι εξαιρετικά στενό και φυσικά δεν υπάρχει κανένας σχολικός τροχονόμος να εποπτεύει και να ρυθμίζει την διάβαση των φορτηγών. Τα παιδιά λοιπόν που κατοικούν σε απόσταση 3 ή 5 χλμ. για να φτάσουν πεζή στο σχολείο θα πρέπει να διαβούν, εκτός της επικίνδυνης Λεωφόρου Κωνσταντινουπόλεως, είτε την υψηλότατου κινδύνου διάβαση του Κηφισού και πλείστες άλλες πολυσύχναστες οδικές αρτηρίες (Αχαρνών, Λιοσίων, αφύλακτες διαβάσεις τρένων), είτε την Θηβών, έναν άλλο εξαιρετικά επικίνδυνο δρόμο. Σε κανένα σημείο της διαδρομής δεν υπάρχει ουδείς να εποπτεύσει την ασφαλή διέλευση τους, ενώ ταυτόχρονα είναι εκτεθειμένα σε μύριους άλλους κινδύνους, όπως αντιλαμβάνεστε.
Γίνεται, νομίζουμε, φανερό πως για τις οικογένειές μας η μετάβαση των παιδιών μας στο σχολείο, μετατρέπεται σε μια καθημερινή εμπειρία τρόμου. Φοβόμαστε ότι σύντομα θα συμβεί κάτι μοιραίο και ανεπανόρθωτο. Είμαστε βέβαιοι, ότι ως γονείς συναισθάνεστε την αγωνία μας και ως πολιτικά πρόσωπα θα αναλάβετε το ηθικό σας χρέος απέναντι σε αυτά τα παιδιά.
Πιστεύουμε ότι ο η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι όρος ύπαρξης μιας πολιτισμένης κοινωνίας και σε μια πολιτισμένη κοινωνία η ασφάλεια των μαθητών δεν μπορεί να λογίζεται ως πολυτέλεια αλλά ως ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Η μεταφορά των παιδιών δεν πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να είναι αντικείμενο ψυχρής λογιστικής και αριθμών. Οφείλουμε όλοι έμπρακτα να σεβαστούμε το μέλλον αυτής της χώρας, που δεν είναι άλλο από τα ίδια της παιδιά.
Πιστεύουμε ότι με υψηλό αίσθημα ανθρωπιάς και ευθύνης θα δώσετε λύση στο σοβαρό αυτό πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί, ξεπερνώντας αστοχίες, παραλείψεις και εμπόδια που έχουν τεθεί στο δρόμο μας τόσο για την χρονιά που διανύουμε αλλά και για το μέλλον εισηγούμενοι την κατάργηση της υπ’ αριθμ.  50025/26- 9-2018 ΚΥΑ.
Η επιστολή αυτή φέρει τις υπογραφές του συνόλου των γονέων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου.
                                                                                         
Οι γονείς

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Ο ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ-ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ !